Vandaag vertelt ze ons over haar studies, haar stages én haar toekomst

 

Marieke, vertel eens iets over je schoolcarrière. Welk parcours heb je afgelegd?

In het secundair onderwijs koos ik de opleiding sociale en technische wetenschappen (tso) omdat ik –  ja, toen al! - heel graag met voeding bezig was. Eerlijk gezegd was deze richting voor mij te gemakkelijk, maar ik was in die tijd nogal lui. Ik wilde niet met mijn neus in studieboeken zitten. Ik wilde koken, knutselen, creatief zijn! In mijn laatste jaar behaalde ik ronduit slechte punten voor chemie, wat mijn leerkrachten deed besluiten dat ik waarschijnlijk niet geschikt was voor een bacheloropleiding voeding- & dieetleer gezien hier wel wat chemie aan te pas komt. Mijn beste vak was ook toen al voedingsmiddelentechnologie trouwens.

Tegen het advies van mijn leerkrachten in, startte ik toch met deze PBA wat toen nog KaHo St. Lieven was (nvdr. nu Odisee). Wel merkte ik opnieuw dat ik eigenlijk wel meer en beter kon. Bovendien vond ik deze studies vanaf het 2de jaar ook wat saai. Een leuk detail: op het einde van het eerste jaar behaalde ik 18 op 20 voor chemie (knipoogt)!

Na het tweede bachelorjaar had ik voor mezelf uitgemaakt dat deze opleiding niet ging leiden naar de job van mijn leven en dat ik wilde verder studeren. Ik maakte toch wijselijk eerst mijn bacheloropleiding af en begon aan een schakeljaar, een noodzakelijke tussenstap naar een masteropleiding. We kregen vooral veel fysica, chemie en wiskunde, een loodzwaar programma. Niet enkel voor mij trouwens; we startten met 170 in totaal en haalden met amper 20 voor voeding de finish! (nvdr. Het schakelprogramma bestaat ondertussen uit twee schooljaren.) Sommige van mijn medestudenten doctoreren ondertussen nog. De meeste gediplomeerden uit de opleiding master of science in de biowetenschappen komen in de domeinen kwaliteit en ontwikkeling terecht.

Het belang van een goede stageplaats

Mijn stage liep ik bij Barry Callebaut en ik kan wel zeggen dat mijn kennismaking met de sector meteen een succesverhaal was! Ik ben mijn school én mijn stagebedrijf heel dankbaar. Als kind was ik al verzot op chocolade en ik gaf dan ook aan mijn docenten te kennen dat Barry Callebaut mijn voorkeur wegdroeg en dat ik er graag mijn thesis over zou schrijven. Ik heb er ontzettend veel geleerd. Het was ook de eerste keer dat ik een bedrijf an sich leerde kennen. Hoe ziet een werkdag eruit? Hoe verlopen vergaderingen? … Eerder had ik – binnen mijn PBA voedings- en dieetleer stage gelopen in een ziekenhuis en daar mocht ik enkel de maaltijdbevraging bij patiënten uitvoeren. Niets meer dan dat. Had ik daarvoor zo lang gestudeerd? Dit voldeed helemaal niet aan mijn verwachtingen en dit heeft me dan ook duidelijk gemaakt dat ik een andere weg moest inslaan om mijn droom waar te maken. Zo zie je maar dat een slechte stageplaats jongeren ook kan afschrikken van een sector of beroep.

 

Wat is volgens jou de meerwaarde van een goed gekozen stageplaats voor de stagiair zelf?

Op school verwerf je vooral technische kennis. Tijdens mijn stage (en ook nu nog) stel ik vast dat ik misschien amper 20% van wat ik geblokt heb, effectief nodig heb in de praktijk. Op school moet je vooral doen wat er van je gevraagd wordt, je hoeft er weinig initiatief te nemen en het wordt bovendien niet echt gestimuleerd. Je doet gewoon wat moet. In het werkende leven ben je veel vrijer. Een stage is vaak je eerste kennismaking met het bedrijfsleven. Niet het product, maar vooral de praktische dingen waar je nooit eerder bij hebt stilgestaan worden je tijdens een stage bijgebracht. Misschien is het allerbelangrijkste wel dat je op de werkvloer pas te weten komt of je het werk wel écht graag doet!

 

Marieke: “Een opleiding is pas nuttig als je er daarna ook effectief iets mee kan doen. Je wil je bedrijf immers toch laten groeien!”

Welke opleidingen zou je in de toekomst graag nog volgen?

Momenteel volg ik een opleiding ‘Innovatie in de voedingstechnologie’ en ook ‘Projectmanagement’ staat al ingepland. Het opleidingsbeleid van Ter Beke loopt naar mijn gevoel heel vlot, men staat ervoor open en moedigt het aan. Tenslotte komt het toch je bedrijf ten goede als jij je bijschoolt, niet?

 

Marieke: “Voeding zal altijd in iedereens leven aanwezig zijn. Dan is het zo schoon dat je daar de passie voor hebt en dat je de kennis opbouwt om eraan mee te werken.”

Ben je veranderd sinds je in de voedingsindustrie aan het werk bent?

Zeker weten. Ik kook bijvoorbeeld anders dan vroeger. Koken is nu nog spannender geworden. Ik betrap mezelf er ook op dat ik het koopgedrag van mensen in de supermarkt observeer … vooral als ze aan de afdeling van de bereide maaltijden of de vleeswaren staan, maar evengoed wanneer er een nieuw product in de markt te vinden is dat niets met vleeswaren of bereide gerechten te maken heeft! Voeding slorpt mij a.h.w. op. Ook gezelligheid en voeding zijn, wat mij betreft, onlosmakelijk met mekaar verbonden en dat is nu net wat er volgens mij voor zal zorgen dat de wereld van de voeding nooit zal stilstaan en steeds zal blijven innoveren.