Toekomst als bio-ingenieur

Koen Herregodts had net zijn eerste jaar masteropleiding Bio-ingenieurswetenschappen achter de rug. Tijd voor wat praktijk. Dus zocht Koen een stageplaats. Zijn oog viel op Inex, een bedrijf in Bavegem met een breed gamma aan melk- en zuivelproducten. Stagebegeleider van dienst was Sandra Impens, een doorgewinterde kwaliteitsspecialiste.

Voor Koen was het zijn eerste kennismaking met de bedrijfswereld. “En die eerste stappen op de werkvloer waren behoorlijk indrukwekkend. Ik zag een park boordevol tanks, die via een gigantisch buizensysteem verbonden waren met verhittingsapparatuur en afvullijnen.”

 

De eerste keer …

Ook voor Sandra was de stage een primeur. Zij had wel al veel ervaring met stagiairs op secundair niveau (Voedingstechnieken) en bachelors Voedingsmiddelentechnologie. Maar met Koen kreeg ze voor het eerst een master-stagiair onder haar hoede. “Om het in de vingers te krijgen, maakte Koen in het Quality Control-labo kennis met de analysetechnieken om zuivelproducten op hun kwaliteit te beoordelen. Daarna begon het echte werk: een onderzoeksproject om het afvullen van zuivelproducten te optimaliseren. Een uitdaging!”

 

Noodzakelijk onderzoek

In mensentaal, Koen? “Na het afvullen van een product uit de opslagtank reinigen we alles met water. Het water blijft in de leidingen tot wanneer het volgende product aan de beurt is. Ter hoogte van de afvullijn purgeert dat product dan het water weg. Mijn stageopdracht bestond uit het bepalen van objectieve criteria voor het purgeerproces. Concreet? Ik werkte een methodiek uit voor de berekening van het aantal liters dat wegspoelt, vóór het afvullen van het product in polyethyleenflessen begint. En dat zowel voor het water, mengproduct als eigenlijk product. Op basis daarvan stelt Inex een werkinstructie op voor de operatoren aan de afvullijn.”

 

Win-winsituatie

Vier weken duurde de stage. Voor Koen werd het een leerrijke periode. Bovendien won hij na een positieve evaluatie vijf studiepunten. En ook stagebegeleider Sandra leerde bij. Zij kreeg een duidelijk zicht op welke aanpak er nodig is om jongeren uit diverse opleidingsniveaus (master, bachelor en secundair onderwijs) in de werkwereld te introduceren. Tegelijk versterkte de stage de relatie tussen bedrijf en onderwijs. Inex twijfelt geen moment: de deuren staan open voor de volgende stagiair!